Alderspensjon

Informasjon til deg født i 1962 eller tidligere

Er du født i 1953 eller tidligere, gjelder gamle regler fullt ut både for tjenestepensjonen og folketrygden. Er du født i årene 1954 til 1962 beholder du også tjenestepensjon etter dagens regler, men nye samordningsregler styrer hvordan offentlig tjenestepensjon skal beregnes sammen med den nye folketrygden.

PENSJONENS STØRRELSE

Ved full opptjening (30 års tjenestetid) utgjør alderspensjonen 66 % av pensjonsgrunnlaget før levealdersjustering (se nedenfor) Har du medlemstid på mindre enn 30 år, avkortes alderspensjon med så mange trettideler av full pensjon som du har medlemsår. Har du medlemstid i andre offentlige tjenestepensjonsordninger, vil denne medlemstiden regnes med, se overføringsavtalen. Pensjonsgrunnlaget er normalt lønnen ved fratreden. Lønnen som overstiger 12 ganger folketrygdens grunnbeløp (12 G) medregnes likevel ikke. Faste tillegg utover regulativlønn tas med som pensjonsgivende etter regler som fastsettes i tariff avtale mellom KS og arbeidstakernes organisasjoner. Har du hatt varierende arbeidstid, skal det ved pensjoneringen fastsettes en gjennomsnittlig stillingsprosent. Ved delvis fratreden, utbetales en gradert alderspensjon.

Dersom du forsørger barn under 18 år, vil det bli utbetalt barnetillegg.

SAMORDNING MED FOLKETRYGDEN/NAV

Mottar du alderspensjon både fra BKP og folketrygden før 67 år, skal pensjonene ikke samordnes. Det betyr at begge pensjonene utbetales fullt ut frem til du fyller 67 år. Mottar du andre ytelser fra folketrygden før 67 år, skal alderspensjon fra BKP samordnes med disse. Fra fylte 67 år forutsettes det at også alderspensjon fra NAV blir tatt ut og pensjonen blir samordnet.

Når tjenestepensjon og pensjon fra folketrygden skal samordnes, skal den samlet pensjon minst utgjøre 66 % av pensjonsgrunnlaget. Du får utbetalt én del av pensjonen din fra folketrygden, og én del fra pensjonskassen. Samordningsreglene regulerer fordelingen av utbetalingen - altså hvor mye av din samlede alderspensjon du får fra folketrygden og hvor mye du får fra BKP.

Det er forskjellige regler for samordning for ulike årskull. Det henger sammen med at det i 2011 ble innført en ny modell for opptjening av pensjon i folketrygden. Er du født før 1954, gjelder de tidligere regler for opptjening i folketrygden og de tidligere regler for samordning. Er du født i årene 1954 – 1962, vil du ha opptjening i folketrygden etter både gammel og ny opptjeningsmodell.

Overgangen fra gammel til ny opptjeningsmodell skjer gradvis, over 10 år. Reglene for samordning legger opp til den samme gradvise overgangen mellom nye og gamle samordningsregler.

LEVEALDERSJUSTERING

Alderspensjonene skal såkalt levealdersjusteres. Levealdersjustering betyr at den enkeltes pensjon justeres for endringer i befolkningens levealder. Alderspensjonen skal levealdersjusteres tidligst fra 67 år. Dette gjelder også dersom det er utbetalt alderspensjon fra et tidligere tidspunkt.

Nedgang i pensjonen som følge av levealdersjustering kan kompenseres ved at du står lenger i arbeid. Hvor lenge det lønner seg å jobbe, se inntekt og alderspensjon nedenfor.

Levealdersjusteringen av brutto tjenestepensjon skal følge innfasingen av ny opptjeningsmodell i folketrygden. Dette innebærer at brutto tjenestepensjon for kullene 1954–1962 levealdersjusteres på to forskjellige måter, avhengig av hvilken folketrygd det skal samordnes med. Bruttopensjonen som samordnes med gammel alderspensjon fra folketrygden, skal levealdersjusteres ved å benytte justeringstall som er lik folketrygdens forholdstall. Bruttopensjonen som samordnes med ny alderspensjon fra folketrygden, skal levealdersjusteres ved å benytte justeringstall som er lik folketrygdens delingstall dividert med 13,42.

GARANTIBESTEMMELSER - INDIVIDUELL GARANTI

Du som har offentlig tjenestepensjon skal i utgangspunktet få 66 % i pensjon til sammen fra folketrygden og tjenestepensjonen hvis du har full opptjening (30 års medlemstid). Innføring av levealdersjustering fra 2011 endrer dette gradvis.

  • Er du født i 1958 eller tidligere, har du en individuell garanti for å sikre at du likevel får minst 66 % % i samlet pensjon.

  • Er du født i årene 1959-1962 får du en del av det individuelle garantitillegget. Andelene bestemmes av forholdet mellom medlemstid før 2011 og samlet medlemstid, begge begrenset til full medlemstid. 1959-kullet får 90 % av tillegget, 1960-kullet får 80 % av tillegget, 1961-kullet får 70 % av tillegget og 1962-kullet får 60 % av tillegget.

REGULERING AV ALDERSPENSJON

Alderspensjon under utbetaling reguleres årlig.

INNTEKT OG ALDERSPENSJON

Hvorvidt inntekten din påvirker pensjonen din, avhenger av hvor du jobber. Du kan jobbe uten at det påvirker pensjonen din, så lenge du jobber hos arbeidsgiver som ikke har offentlig tjenestepensjon. Jobber du i en stilling som gir medlemskap i den offentlige tjenestepensjonsordningen, vil pensjonen din bli redusert.  Hvis arbeidsgiveren din har en avtale om pensjonistvilkår, kan du kan likevel jobbe i det offentlige uten at det påvirker pensjonen din. Unntaket er sykepleiere, leger og lærere, som har egne regler. Sjekk med kommunen eller oss om hva som gjelder for deg.

OBS: Dersom du fortsetter å jobbe etter at du har fylt 67 år, uten å ta ut pensjon fra folketrygden og tjenestepensjonsordningen, vil pensjonsopptjeningen din fortsette å øke så fremt du ikke har full opptjening. Dermed vil du få en høyere livsvarig pensjon enn ved å pensjonere deg tidligere. Det er også mulig å ta ut pensjon fra folketrygden og samtidig fortsette å jobbe. På den måten vil du få både lønnsinntekt og pensjon samtidig.

Ønsker du å fortsette å jobbe etter at du har fylt 67 år, og samtidig ta ut pensjon, er det imidlertid viktig å kjenne til dette: Du får mest i samlet pensjon dersom alderspensjonen i folketrygden og den offentlige tjenestepensjonen tas ut samtidig. Regelverket er slik at hvis du tar ut alderpensjonen fra folketrygden før den offentlige tjenestepensjonen, kan det bety at den totale pensjonen reduseres.

Hvis du fortsetter å jobbe til du har fylt 70, og heller ikke tar ut noen pensjon før det, vil pensjonen ikke bli redusert.

Du kan unngå redusert pensjon ved å ta ut både alderspensjon fra folketrygden og offentlig tjenestepensjon når du når det som kalles forholdstall 1 for ditt årskull. Det henger sammen med reglene om levealdersjustering.

Hvor lenge det lønner seg å jobbe etter fylte 67 år, er individuelt. Derfor er det viktig at du søker informasjon og veiledning før du tar ditt valg.