Trygdeoppgjøret og regulering av pensjoner i 2021

Den 30. april ble årets trygdeoppgjør klart. Trygdeoppgjøret styrer hvordan grunnbeløpet i folketrygden og en rekke pensjoner blir regulert. Grunnbeløpet i folketrygden, brukes til å beregne og regulere pensjoner og trygdeytelser. Pensjonene justeres med virkning fra 1. mai og forventes utbetalt fra august.

Nytt grunnbeløp i folketrygden (G) er 106 399 kroner fra 1. mai 2021 og er en økning på 4,98 %.

Nye prinsipper for å regulere pensjoner på

Stortinget har vedtatt nye prinsipper for regulering av alderspensjon i folketrygden. Nytt i 2021 er at alderspensjon reguleres med et gjennomsnitt av pris- og lønnsveksten i samfunnet. Tidligere var det bare lønnsvekst som ble lagt til grunn med en fast fratrekksfaktor på 0,75 prosent. I tillegg har Stortinget vedtatt at det skal gis en kompensasjon som om disse nye reglene hadde vært gjeldende allerede fra 1. mai 2020. Disse prinsippene vil også gjelde for alderspensjon og AFP samt etterlattepensjon dersom du er 67 år eller eldre, for offentlige tjenestepensjonsordninger, se nedenfor.

  • Alderspensjon, AFP og særalderspensjon øker med 4,99 prosent fra 1. mai. Det samme gjelder etterlattepensjon for deg som er fylt 67 år.

  • Mottar du uførepensjon, eller er du under 67 år og mottar etterlattepensjon, øker pensjonen med 4,98 prosent fra 1. mai 2021.

Alle pensjonsordningene arbeider nå med å regne om pensjonene og utbetale justert pensjon og etterbetaling i løpet av sommeren/tidlig høst.

Økning i minstepensjon fra folketrygden

I folketrygden økes også minste pensjonsnivå for enslige med kr 4000 fra 1. mai 2020, og med ytterligere kr 5000 fra 1. juli 2021.

For de som har offentlig tjenestepensjon vil også samordningsfradraget øke, slik at pensjonen fra offentlig tjenestepensjon vil gå ned. For mange av disse vil konsekvensen av denne økningen i folketrygden da medføre at samlet pensjon fra offentlig tjenestepensjon og NAV derved ikke øker. 

Dette er de nye reguleringsprinsippene fra 2021:

  • Alderspensjonen fra folketrygden skal reguleres med et gjennomsnitt av pris- og lønnsveksten i samfunnet. I tillegg kommer kompensasjonen nevnt tidligere.

  • Slik ble pensjonen regulert tidligere: siden pensjonsreformen ble innført i 2011, har alderspensjon under utbetaling økt med lønnsveksten og med et fratrekk på 0,75 prosentpoeng.

  • Dette er forskjellen: nå i 2021 skal pensjonen reguleres med et gjennomsnitt av pris- og lønnsveksten, ikke bare basert på lønnsveksten alene​

 

Vi kjenner ikke prinsippene for hvordan pensjonen i folketrygden skal reguleres for 2022 og fremover.

Offentlig tjenestepensjon skal også reguleres, og disse pensjonene fra oss skal reguleres på samme måte som nevnt ovenfor:

  • Alderspensjon (gjelder også de som har særalderspensjon)

  • Offentlig AFP

  • Etterlattepensjons om du er 67 år eller eldre

Forrige
Forrige

Fjerning av plikt til å fratre ved særaldersgrense - oppdatert

Neste
Neste

Varsel om phising