Ord og uttrykk om pensjon

A

AFP – Se Avtalefestet pensjon

 

AFP-beholdning = Opptjent AFP-livsvarig samles i en egen pensjonsbeholdning. Denne benyttes når pensjonen skal beregnes på uttakstidspunktet, se også Opptjeningssatser.

 

AFP-livsvarig = En livsvarig pensjon som utbetales uavhengig av arbeidsinntekt, alderspensjon fra folketrygden og tjenestepensjonsordningen for medlemmer født i 1963 eller senere

 

AFP 62-67 = En tidsbegrenset pensjon som utbetales mellom 62 og 67 år til de som er født i 1962 eller tidligere

 

Aldersgrense = Den alderen hvor den ansatte har rett og plikt til å fratre stillingen din. 70 år er den alminnelige aldersgrensen i offentlig sektor, men for noen stillinger er det en lavere aldersgrense (se Særaldersgrense).

 

Alderspensjon = Pensjon som utbetales fra en avtalt alder. Utbetalingen kan komme fra folketrygden, tjenestepensjonsordning og/eller egen pensjonssparing. Alderspensjon fra folketrygden og alderspensjon fra tjenestepensjonsordninger har forskjellige regler.

 

Alleårsregelen = Pensjonsopptjening basert på alle år med inntekt. Innført i ny folketrygd der pensjonsgivende inntekt (lønn) mellom 13 og 75 år gir pensjonsopptjening. Besteårsregelen, der pensjonen blir beregnet ut fra de 20 årene med høyest lønn, blir faset ut.

 

Arbeidsavklaringspenger = En midlertidig uføreytelse i folketrygden

 

Avtalefestet pensjon (AFP) offentlig sektor = En tidligpensjon for de født 1962 og tidligere. Utbetales mellom 62 og 67 år til ansatte som oppfyller bestemte krav. For medlemmer som er født 1963 og senere er AFP en livsvarig påslagsordning som kommer i tillegg til alderspensjon fra tjenestepensjonsordningen og folketrygden hvor uttak kan startes mellom 62-70 år.

 

Avtalefestet pensjon (AFP) privat sektor = En ekstrapensjon i bedrifter som deltar i AFP-ordningen, og som utbetales livsvarig til ansatte som oppfyller bestemte krav

 

Avkortning = Redusert pensjonsutbetaling

 

B

Barnepensjon = Når et medlem med offentlig tjenestepensjon dør, kan gjenlevende barn ha rett til barnepensjon fram til fylte 20 år. Folketrygden har også barnepensjon.

 

Barnetillegg = Medlemmer som forsørger barn under 18 år, og som mottar uføre- eller alderspensjon, kan ha rett til barnetillegg. Alderspensjonen fra påslagspensjonen gir ikke rett til barnetillegg.

 

Basispensjon = Erstatter begrepene grunn- og tilleggspensjon i folketrygden. Mer om basispensjon på www.nav.no

 

Besteårsregelen = Tilleggspensjonen i gammel folketrygd blir beregnet ut fra pensjonistens 20 beste år med pensjonspoeng. Gjelder årskull født i 1953 eller tidligere. Mer om tilleggspensjon på www.nav.no

 

Betinget tjenestepensjon = Medlemmer født 1963 eller senere som ikke har rett til privat eller offentlig avtalefestet pensjon (AFP) kan gis betinget tjenestepensjon som et tillegg til alderspensjonen, se også Opptjeningssatser

 

Betinget tjenestepensjon - for tidligere medlemmer = Tidligere medlemmer født 1963 eller senere med minst ett års samlet tjenestetid i offentlig tjenestepensjon, har rett til betinget tjenestepensjon (oppsatt betinget tjenestepensjon). Betinget tjenestepensjon kan tas ut fleksibelt fra 62 til 70 år.

 

Betinget tjenestepensjonsbeholdning = Opptjent betinget tjenestepensjon samles i en beholdning. Denne benyttes når pensjonen skal beregnes på uttakstidspunktet.

 

BKP = Bærum kommunale pensjonskasse (BKP) administrerer den offentlige pensjonsordningen for de aller fleste som er ansatte i Bærum kommune. Lærere har sin pensjonsordning i SPK, og sykepleiere i KLP.

 

Bruttogaranti = Offentlig tjenestepensjon er en bruttoordning som garanterer et samlet pensjonsnivå fra tjenestepensjon og folketrygden på 66 prosent for medlemmer født 1962 og tidligere. Det vil si at folketrygden og tjenestepensjon skal utgjøre 66 prosent av sluttlønnen ved full opptjening i tjenestepensjonsordningen før levealdersjustering.

 

Bruttoordning = Pensjonsordninger hvor ytelsene sammen med folketrygdens ytelser skal gi et visst pensjonsnivå

 

Bruttopensjon og brutto tjenestepensjon = ​En tjenestepensjon som ses sammen med folketrygden. Offentlig tjenestepensjon er en brutto tjenestepensjon der folketrygden og tjenestepensjonen til sammen skal utgjøre 66 prosent av sluttlønnen ved full opptjening i tjenestepensjonen og før levealdersjustering. Ordningen gjelder medlemmer som er født i 1962 eller tidligere.

 

D

Delingstall = Tall som brukes i forbindelse med levealdersjustering for å beregne årlig pensjon for personer som er født i 1954 eller senere. Ved uttak av pensjon, vil delingstallet i hovedsak gjenspeile forventet gjenstående levealder for årskullet. For personer født mellom 1954 og 1962 skjer levealdersjusteringen gjennom en kombinasjon av forholdstall og delingstall.

 

Delpensjon = Utbetaling av en del av pensjonen på grunn av delvis uførhet eller delvis uttak av alderspensjon, synonym Gradert pensjon

 

E

Egen pensjonskonto = Gjelder i privat sektor. Konto der pensjonskapital fra innskuddspensjon hos nåværende arbeidsgivere og pensjonskapitalbevis fra tidligere arbeidsgivere er samlet.

 

Egen sparing = Kan være sparing i egen bolig, i aksjefond eller individuelle spareprodukter, for eksempel IPS (Individuell pensjonssparing)

 

Erstatningstilfelle = Synonym: forsikringstilfelle. Situasjon som oppfyller betingelsene for å få erstatning.

 

Etterlattepensjon = Pensjon som utbetales dersom ektefelle/registrert partner (ektefellepensjon) eller forsørger (barnepensjon) dør. Utbetalingen kan komme fra folketrygden, tjenestepensjonsordning og/eller annen forsikringsavtale. NB Samboer har ikke rett til ektefellepensjon fra tjenestepensjonsordningen.

 

Etteroppgjør = Når resultatet av skatteligningen er klar, sjekkes det om det er utbetalt for lite eller for mye AFP-pensjon eller uførepensjon. Er det utbetalt for lite pensjon, utbetales tilgodehavende penger i et såkalt etteroppgjør. Er det utbetalt for mye, justeres dette gjennom trekk i kommende pensjon. Kravet kan også bli innbetalt i sin helhet eller med en avbetalingsplan.

 

F

Fleksibel alderspensjon / uttak = En mulighet til å ta ut hel eller delvis alderspensjon fra folketrygden eller fra tjenestepensjonsordningen i kombinasjon med inntekt fra 62 år

 

Folketrygdberegnet AFP = NAV beregner AFP for alle mellom 62-65 år. Hvis dette gir den høyeste utbetalingen også etter fylte 65, år kan folketrygdberegnet AFP komme til utbetaling videre frem til fylte 67 år. Gjelder medlemmer født i 1962 og tidligere.

 

Folketrygden = Offentlig trygdeordning for personer som bor eller jobber i Norge, eller som tidligere har bodd eller jobbet i Norge. Grunnlaget i det sosiale og økonomiske støttesystemet i Norge.

 

Folketrygdens grunnbeløp (G) = Beløp som benyttes ved beregning av folketrygdens pensjoner og andre rettigheter. Fastsettes av Stortinget hvert år per 1. mai i takt med forventet lønns- og prisutvikling.  

 

Forholdstall = Tall som brukes i forbindelse med levealdersjustering for å beregne årlig pensjon for personer som er født i perioden 1943 -1962

 

Fortsettelsesforsikring = Individuell forsikring som er videreført fra en kollektiv forsikring

 

Forventet inntekt = Inntekt pensjonisten skal ha etter uførhet i reststilling eller stilling som erstatter reststillingen, og som ikke anses som annen inntekt. Det vil si næringsinntekt eller inntekt fra stilling som det ikke er innvilget pensjon for i pensjonsordningen.

 

Fratredelsesdato = Siste ansettelsesdag for en medarbeider som slutter

 

Fratrådt = Medlem som har sluttet i arbeid og er utmeldt av pensjonsordningen

 

Fribeløp = Etter innvilgelse av 100 % uføretrygd fra NAV og uførepensjon fra offentlig pensjonsordning, kan medlemmet hvert år tjene 40% av grunnbeløpet (G) i folketrygden uten at pensjonen reduseres. Se mer om dette i definisjonen av Inntektsgrense

 

Fripolise = Gjelder privat sektor. Bevis for en pensjonsrettighet fra en ytelsespensjonsordning som medlemmet får når vedkommende slutter i en bedrift eller når arbeidsgiver avvikler eller endrer ordningen.

 

Full opptjening = Full opptjeningstid. Har medlemmet en medlemstid på 30 år eller mer i en tjenestepensjonsordning i offentlig sektor, får vedkommende full alderspensjon. Har medlemskapet vart over 30 år, brukes de 30 årene med høyest stillingsprosent ved pensjonsberegningen. Gjelder for medlemmer født i 1962 og tidligere.

 

G

Garantert pensjonsnivå = Gjelder helt eller delvis for medlemmer født i 1962 og tidligere. Ved full opptjening (30 år) garanterer offentlig pensjonsordning en alderspensjon på minst 66 prosent av pensjonsgrunnlaget. Garantien gjelder samlet pensjon fra offentlig pensjonsordning og folketrygden før levealdersjustering. Se også Garantitillegg.

 

Garantipensjon = Garantert minste alderspensjon fra folketrygden som gis ved lav eller ingen opptjening til inntektspensjon. Gjelder personer født i 1954 eller senere. Mer om garantipensjon på www.nav.no

 

Garantitillegg = En individuell garanti sikrer medlemmer av offentlige tjenestepensjonsordninger som er født før 1959 en samlet pensjon på 66 prosent av pensjonsgrunnlaget ved 67 år hvis de har full opptjeningstid. Garantien gjelder etter levealdersjustering og samordning, og beregnes under forutsetning av at alderspensjon fra folketrygden og tjenestepensjonen er tatt ut samtidig. Garantien skal gradvis trappes ned for årskullene 1959-1962.

 

Gjennomsnittlig stillingsprosent/gjennomsnittlig stillingsstørrelse = Gjelder for medlemmer født 1962 og tidligere. En arbeidstaker kan ha varierende stillingsprosent i løpet av medlemstiden. Når pensjonen skal fastsettes, beregner pensjonsordningen den gjennomsnittlige stillingsprosenten. Ved ansettelse i mer enn 30 år er det årene med høyest stillingsprosent som teller.

 

Gradert pensjon = Utbetaling av en del av pensjonen på grunn av delvis uførhet, eller delvis uttak av AFP/alderspensjon, synonym Delpensjon

 

Gradert uttak av påslagspensjon = Alderspensjon fra påslagspensjon kan, slik som alderspensjonen i folketrygden, tas ut helt eller delvis med 20, 40, 50, 60, 80 eller 100 prosent av pensjonen

 

G-regulering = Trygdesystemet i Norge er bygd opp rundt et regulerbart grunnbeløp (G) som benyttes ved fastsettelse av pensjonspoeng og beregning av pensjoner. Det justeres av Stortinget i takt med lønnsveksten i samfunnet. Dette skal sikre at pensjonister får en inntektsutvikling på linje med de yrkesaktive. Se Folketrygdens grunnbeløp, Regulering av pensjon og Regulering av pensjonsgrunnlag.

 

Grunnbeløp (G) – Se Folketrygdens grunnbeløp

 

Grunnpensjon = Pensjon fra folketrygden som beregnes på grunnlag av trygdetid og er uavhengig av tidligere arbeidsinntekt. Gjelder personer født i 1962 eller tidligere. Mer om grunnpensjon på www.nav.no

 

H

Hybridpensjon = En kombinasjon av innskuddspensjon og ytelsespensjon i privat sektor

 

I

Individuell pensjonssparing (IPS) = Ordning for egen pensjonssparing som er underlagt bestemte regler, og som gir skattefordel.

 

Individuell garanti = Se Garantitillegg

 

Innskuddspensjon = Tjenestepensjon i privat sektor. Arbeidsgiver setter normalt inn en avtalt prosentsats av de ansattes lønn i innskuddspensjon. Arbeidsgivers pensjonsforpliktelse oppfylles gjennom betaling av innskuddet og alle kostnadene i ordningen så lenge ansettelsesforholdet varer. Arbeidsgiver garanterer ikke pensjonsytelsen. Innskuddene, og avkastningen den enkelte oppnår på forvaltningen av innskuddspensjon, avgjør størrelsen på pensjonen.

 

Inntekt = ​Inntekt kan deles i arbeidsinntekt eller kapitalinntekt. Lønn er typisk inntekt fra arbeid, mens renteinntekt er en typisk kapitalinntekt. Det er skatteetaten som fastsetter om inntekten er pensjonsgivende eller ikke. Kapitalinntekt er ikke pensjonsgivende.

 

Inntektsavkorting = Når inntekten øker utover inntektsgrensen, justeres uførepensjonen ned. Reduksjonen skjer bare i inntekten som overstiger inntektsgrensen. Se Utbetalingsgrad. AFP- og alderspensjon kan også reduseres på grunn av inntekt.

 

Inntektsgrense = Inntektsgrensen er basert på opplysning i uføresøknaden om forventet arbeidsinntekt ved siden av uførepensjon fra pensjonskassen. Hvis medlemmet har uføretrygd fra NAV, er et fribeløp inkludert i inntektsgrensen. Det medlemmet tjener under denne inntektsgrensen vil ikke ha betydning for pensjonsutbetalingen fra offentlig pensjonsordning. Har medlemmet derimot en jobb som gir en inntekt over inntektsgrensen vil pensjonsutbetalingen reduseres. Se også Fribeløp og Etteroppgjør.

 

Inntektspensjon = Inntektspensjon er den delen av alderspensjon fra folketrygden som er basert på inntekt. Gjelder personer født i 1954 eller senere. Mer om inntektspensjon på www.nav.no

 

J

Justeringstall = ​En beregningsfaktor som levealdersjusterer alderspensjon fra bruttoordningen i offentlig tjenestepensjon

 

K

Karens = Også kalt 2-årsregelen. Reglene sier at medlemmet må ha jobbet i to år, for å få uførepensjon for en sykdom vedkommende burde ha visst om før arbeidstaker begynte i stillingen. Det samme gjelder dersom medlemmet har fått en høyere stillingsprosent.

 

KLP = Kommunal Landspensjonskasse. KLP administrerer sykepleierordningen. De fleste kommuner i Norge har sin pensjonsordning i KLP. Se mer på www.klp.no  

 

Kompensasjonsgrad = Kompensasjonsgraden viser hvor mye av pensjonsgrunnlaget pensjonisten har fått kompensert fra pensjonsordningen. Når arbeidsinntekten overstiger inntektsgrensen, skal pensjonen reduseres. Reduksjonsbeløpet framkommer ved at den delen av arbeidsinntekten som overstiger inntektsgrensen, skal multipliseres med pensjonistens kompensasjonsgrad.

 

L

Levealdersjustering = Fastsettelse av årlig pensjon basert på forventet levealder for ett bestemt årskull. Gjelder for alle som er født i 1943 og senere, og gjelder både for alderspensjon fra folketrygden og for offentlig tjenestepensjon.

 

Livsvarig pensjon = Pensjonen utbetales så lenge pensjonisten lever

 

Løpende pensjon = Pensjon under utbetaling

 

Lønnsnedgang = Når et medlem tidligere har hatt høyere pensjonsgrunnlag enn på pensjoneringstidspunktet og dette ikke skyldes en alminnelig lønnsregulering, skal det høyere grunnlaget gjelde for tiden før grunnlaget gikk ned, og det lavere grunnlag for resten av medlemstiden. Ved eventuell deltidsstilling er det pensjonsgrunnlaget ved full stilling som er avgjørende for sammenligningen. Gjelder for bruttopensjon.

 

M

Medlem = Person som er med i en pensjonsordning

 

Medlemstid = Tid en ansatt har vært medlem i en tjenestepensjonsordning. Medlemstiden beregnes fra den dagen arbeidstaker blir meldt inn i pensjonsordningen og fram til uttak av alderspensjon eller frem til den ansatte slutter. En uførepensjonist får også medregnet medlemstid for de årene det utbetales uførepensjon fra en offentlig pensjonsordning. Permisjon uten lønn gir ikke medlemstid. Regler for innmelding i offentlig pensjonsordning har variert opp gjennom årene.

 

Midlertidig uførepensjon = Kan innvilges fra pensjonskassen når Nav har innvilget arbeidsavklaringspenger. Det kan altså innvilges både midlertidig uførepensjon fra offentlig pensjonsordning og arbeidsavklaringspenger fra NAV. Det kan også innvilges midlertidig uførepensjon bare fra pensjonsordningen (20-49 % uføregrad) når det ikke er avklart om inntektsevnen er varig nedsatt.

 

Minstegrense = Grense for innmelding i en pensjonsordning. Det er forskjellige vilkår for innmelding i forskjellige pensjonsordninger, og til forskjellig tid. I offentlig pensjonsordning gjelder fra 1.7.2013 innmelding fra første time. For lærere i SPK, og sykepleiere i KLP, er minstegrensen 20 % stilling.

 

Minstenivåtillegg = Et tillegg som utbetales hvis regulering eller andre endringer fører til at pensjonen blir lavere enn det minste pensjonsnivå eller sats for garantipensjon vedkommende har rett til, og som utgjør differansen mellom utbetalt pensjon og minste pensjonsnivå eller sats for garantipensjon. Tillegget er samordningspliktig, men ikke en del av folketrygdbeholdningen. Mer informasjon på www.nav.no

 

Minste pensjonsnivå = Minste nivå på alderspensjon fra folketrygden etter gamle opptjeningsregler, tidligere kalt minstepensjon

 

N

NAV = Norges arbeids- og velferdsforvaltning. NAV forvalter en tredjedel av statsbudsjettet gjennom ordninger som dagpenger, arbeidsavklaringspenger, sykepenger, pensjon, barnetrygd og kontantstøtte. Her finnes en kalkulator som kan benyttes til å simulere fremtidig alderspensjon – gjelder alle årskull. Mer informasjon på www.nav.no

 

Nettopensjon = Den offentlige tjenestepensjonen medlemmet får før skatt

 

Norsk Pensjon = Hjemmeside hvor individuelle pensjonsavtaler og pensjonsavtaler fra privat sektor er samlet, se www.norskpensjon.no     

 

O

Obligatorisk tjenestepensjon (OTP) = i privat sektor. Tjenestepensjon som bedrifter er pålagt å ha, og som oppfyller lovbestemte minstekrav. Ble innført i 2006. Ytelses-, innskudds- eller hybridpensjon.

 

Offentlig tjenestepensjon = Ansatte i kommuner, fylkeskommuner, helseforetak samt mange ansatte i bedrifter med tilknytning til offentlig sektor har offentlig tjenestepensjon for sine ansatte. Pensjonsordningen forvaltes av Statens Pensjonskasse, de kommunale og fylkeskommunale pensjonskassene eller livselskaper som KLP.

 

Offentlig tjenestepensjonsordning = Den pensjonsordningen offentlig ansatte har gjennom arbeidsgiver. Ordningen inneholder AFP, alders-, uføre- og etterlattepensjon.

 

OPF = Oslo Pensjonsforsikring administrerer pensjonsordningen til ansatte, og tidligere ansatte i Oslo kommune. www.opf.no

 

Oppsatt alderspensjon opptjent før 2020 (for de som er født i 1963 eller senere) = Omtales normalt sett som Alderspensjon opptjent før 2020 eller Bruttoordningen. Opptjent rett til alderspensjon for de som er født i 1963 eller senere og har opptjeningstid før 2020.

 

Oppsatt pensjon = En pensjonsrett hvor opptjeningen er avsluttet før pensjonen kan tas ut fordi arbeidstaker avslutter arbeidsforholdet og meldes ut av pensjonsordningen. Denne retten kan gi alders-, uføre- eller etterlattepensjon på et senere tidspunkt.

 

Opptjening og opptjeningsregler = Regler for hvordan sparing til pensjon skal foregå i en pensjonsordning. For eksempel er full opptjening i offentlig pensjonsordning 30 år for årskull født i 1962 og tidligere. Fra 1.1.20.20 er reglene for opptjening av alderspensjon endret for medlemmer født 1963 og senere.

 

Opptjeningssatser AFP-livsvarig = Pensjonen opptjenes i en beholdning med 4,21 prosent av årlig pensjonsgivende inntekt opp til 7,1 G i alderen 13-61 år. Gjelder medlemmer født 1963 og senere.

 

Opptjeningssatser betinget tjenestepensjon = Betinget tjenestepensjon tjenes opp fra og med 01.01.2020 og frem til og med måneden medlemmet fyller 62 år. Pensjon tjenes opp med 3 prosent av pensjonsgrunnlaget opp til 7,1 G (folketrygdens grunnbeløp). Gjelder medlemmer født 1963 og senere.

 

Opptjeningssatser påslagspensjon = Ny alderspensjon = beholdningen tjenes opp med 5,7 prosent av pensjonsgrunnlaget opp til 12 G og i tillegg 18,1 prosent mellom 7,1 og 12 G. Den tjenes opp fra 13 til 75 år. Gjelder medlemmer født 1963 og senere.

 

Overføringsavtalen = En avtale mellom de som utbetaler offentlig tjenestepensjon.

Overføringsavtalen sikrer at de som har vært medlem av flere offentlige tjenestepensjonsordninger får pensjonen beregnet etter samlet medlemstid i alle ordninger.

 

Overgangstillegg = Et tillegg til medlemmer født mellom 1963-1970. For å få tillegget må medlemmet slutte i medlemspliktig stilling og ha minst 15 års tjenestetid. Tillegget utbetales mellom 62-67 år.

 

P

Pensjon = Regelmessig utbetaling av en opparbeidet økonomisk rettighet

 

Pensjonistlønn = Pensjonistlønn kan tilbys pensjonister som ønsker å jobbe ved siden av alderspensjon eller AFP (som er beregnet som en alderspensjon) uten at pensjonen blir redusert. Det må da inngås en avtale mellom arbeidsgiver og arbeidstaker om engasjement på pensjonistvilkår. Det innebærer at pensjonisten ikke ansattes på ordinære lønnsvilkår, men blir avlønnet med pensjonistlønn. Vedkommende skal da heller ikke meldes inn i pensjonsordningen.

 

Pensjonsalder = Tidspunktet når pensjonsutbetalingen starter. Vanlig pensjonsalder i offentlig sektor er 67 år. Pensjonsalder må ikke forveksles med aldersgrense.

 

Pensjonsavtale = Avtale der oppspart beløp skal utbetales som pensjon. Avtalen kan være kollektiv (omfatter en definert gruppe) eller individuell (omfatter én person).

 

Pensjonsbeholdning = ​En pensjonsbeholdning er summen av opptjente midler til pensjon. Både folketrygd og offentlig tjenestepensjon (ny ordning for medlemmer født 1963 og senere) bruker pensjonsbeholdninger for pensjonsopptjening.

 

Pensjonsdekning = Det medlemmet har krav på etter pensjonsavtalen

 

Pensjonsgivende inntekt = Lønn som danner grunnlag for opptjening av pensjon. Lønn og tilsvarende arbeidsinntekt er pensjonsgivende inntekt i folketrygden. Som pensjonsgivende inntekt i folketrygden regnes personinntekt etter skatteloven og folketrygdloven.

 

Pensjonsgivende tilleggslønn = Dette er tilleggslønn som er fastsatt på årsbasis, men som utbetales månedlig. Tilleggslønnen kompenserer for ubekvem arbeidstid, og utbetales for enkelte yrkesgrupper i tillegg til hovedlønn. Eksempler er lørdags- og søndagstillegg, samt kvelds- og nattillegg. Den pensjonsgivende tilleggslønnen medregnes i pensjonsgrunnlaget.

 

Pensjonsgivende tjenestetid = Pensjonsgivende tjenestetid i offentlig tjenestepensjon er medlemstid i pensjonsordningen. Det vil si den tiden arbeidstaker har vært ansatt i en medlemspliktig stilling som det er betalt premie for. Ved midlertidig uførepensjon og uførepensjon medregnes også tiden fram til 67 år, eller til eventuell særaldersgrense.

 

Pensjonsgrunnlag = Den faste lønnen og eventuelle pensjonsgivende tillegg. Overtid regnes ikke med i pensjonsgrunnlaget. Det tas hensyn til deltid. Lønn utover 12 G medregnes ikke.

 

Pensjonsleverandør = Et livselskap eller en pensjonskasse som administrerer en pensjonsordning

 

Pensjonsplan = Kan være enten en innskuddsplan eller en ytelsesplan. I offentlig pensjonsordning har alle medlemmene ytelsesplaner.

 

Pensjonskapitalbevis = Gjelder privat sektor. Pensjonsrettighet fra en innskuddsordning den ansatte tidligere har vært medlem i.

 

Pensjonskasse = Leverandør som forvalter én eller flere kollektive pensjonsordninger på vegne av private eller offentlige virksomheter eller kommuner/fylkeskommuner

 

Pensjonsnivå = Pensjon beregnet i prosent av tidligere inntekt

 

Pensjonsordning = Kollektiv pensjonsavtale som private bedrifter eller offentlig sektor tegner om rett til pensjon for sine ansatte. Omfatter alderspensjon og eventuelt etterlattepensjon, barnepensjon og/eller uførepensjon. Se også Offentlig tjenestepensjonsordning.

 

Pensjonspoeng = Pensjonsgivende inntekt blir i folketrygden omregnet til pensjonspoeng som benyttes til å beregne størrelsen på tilleggspensjonen. Gjelder alderspensjonen fra gammel folketrygd.

 

Pensjonsreformen = Fra 2011. Skal sikre et pensjonssystem i folketrygden som det er mulig å betale for også i fremtiden. Bla. innføring av levealdersjustering, nye opptjeningsregler og fleksibelt uttak. Den nye modellen for opptjening av alderspensjon fases gradvis inn for årskullene 1954-62.

 

Pensjonsrettighet = Rett til pensjon fra en pensjonsavtale

 

Pensjonstillegg (tidligere særtillegg) = Skal sikre at pensjonisten får en alderspensjon i folketrygda som tilsvarer minste pensjonsnivå ved lav eller ingen opptjening av tilleggspensjon. Mer om pensjonstillegg på www.nav.no

 

Pensjonsytelse = Utbetaling fra en pensjonsordning. I offentlig pensjonsordning er pensjonsytelsene AFP, alderspensjon, uførepensjon og etterlattepensjon.

 

Permisjon = Permisjonstid gir normalt ikke opptjening til en fremtidig pensjon. Som hovedregel må den ansatte være i lønnet stilling for å tjene opp pensjon.

 

Premie = Pris innen forsikring og pensjon. Kan splittes på risiko, omkostninger, sikkerhetstillegg og eventuelt sparing.

 

Påslagsbeholdning = Opptjening av alderspensjon (påslagspensjon) for de som er født i 1963 eller senere. Samles i en påslagsbeholdning fra 2020.

 

Påslagsordning eller påslagspensjon = Benevningen på ny AFP og alderspensjon for medlemmer født i 1963 og senere. Den tjenes opp fra 1.1.2020. Se også Opptjeningssatser.

 

Påslagspensjon for tidligere medlemmer = Tidligere medlemmer, som er født i 1963 eller senere og har medlemstid etter 2020, har rett til alderspensjon fra påslagspensjonen dersom samlet medlemstid før og etter 2020 er minst 1 år

 

R

Regulering av pensjon = En økning av pensjon i samsvar med den vanlige lønnsveksten. Skjer hvert år med tilbakevirkende kraft fra 1. mai. Løpende uførepensjon reguleres med G.

 

Regulering av pensjonsgrunnlag = Dersom den ansatte har sluttet i en stilling med medlemskap i offentlig pensjonsordning og har rett til en fremtidig pensjon, en såkalt oppsatt pensjon, vil pensjonsgrunnlaget bli oppregulert med grunnbeløpet (G) fram til uttak av pensjon

 

Restpensjon = Pensjon som spares til senere når alderspensjon fra folketrygden tas ut gradert

 

S

Samlet inntekt før uførhet = Arbeidsinntekt den ansatte hadde i året før uførhet inntraff

 

Samordning = Fordeling av samlet pensjon mellom folketrygden og offentlige tjenestepensjonsordninger. Pensjonen fra folketrygden betales fullt ut, mens offentlig tjenestepensjon reduseres etter bestemmelsene i samordningsloven. Alderspensjon fra offentlig tjenestepensjon skal normalt samordnes med alderspensjon fra folketrygden fra fylte 67 år. Men den skal samordnes ved uttakstidspunktet om tjenestepensjonen tas ut etter 67 år.

 

Samordningsberegning = En beregning av fradrag for folketrygd i offentlig tjenestepensjon. Beregningen viser tjenestepensjonsbeløp, når folketrygden er trukket fra.

 

Samordningsfradrag = Offentlig tjenestepensjon ses sammen med folketrygden og skal til sammen utgjøre 66 prosent før levealdersjustering. For å beregne hvor mye alderspensjon som skal utbetales fra offentlig tjenestepensjon skal det trekkes fra en beregnet folketrygd som kalles for samordningsfradrag.

 

Samordningstidspunkt = Uttakstidspunktet for uttak av offentlig tjenestepensjon skal brukes for å beregne samordningen mellom offentlig tjenestepensjon og folketrygden

 

Sluttpoengtall = Gjennomsnittet av de 20 høyeste pensjonspoengene i folketrygden, eller gjennomsnittet av alle pensjonspoengene hvis det er mindre enn 20. Gjelder personer født i 1962 eller tidligere.

 

SPK= Statens pensjonskasse som bla. administrerer pensjonsordningen for lærere, og ansatte i stat. Se mer på www.spk.no   

 

Stillingsprosent = Er den deltiden medlemmet er forsikret for. Eventuelt merarbeid med timelønn skal være med. Overtid regnes ikke med.

 

Særaldersgrense = Med særaldersgrense menes andre aldersgrenser enn den generelle som er 70 år. Særaldersgrenser finnes som regel i yrker der det blir stilt særlige krav til fysiske og psykiske egenskaper. De lavere aldersgrensene kan være 65, 63 og 60 år. Hjelpepleier, renholdere og miljøterapeuter er eks. på stillinger med særaldersgrense. Medlemmet kan gå av tre år tidligere enn særaldersgrensen etter 85-års regelen hvis summen av medlemstid i offentlig pensjonsordning og medlemmets alder blir minimum 85 år.

 

T

Tidligpensjon = En alderspensjon til de som er født i 1963 eller senere og som har særaldersgrense i stillingen når de tar ut pensjon

 

Tilleggspensjon = Pensjon fra folketrygden som er tjent opp gjennom inntektsgivende arbeid. Gjelder personer født i 1962 eller tidligere. Mer om tilleggspensjon på www.nav.no

 

Tjenestepensjonsberegnet AFP = Et alternativ til folketrygdberegnet AFP fra måneden etter fylte 65 år. Utgjør 66 % av pensjonsgrunnlaget hvis medlemmet har full tjenestetid med 30/30 år og gjennomsnittlig stillingsprosent med 100 %.

 

Tjenestepensjonsordning = En obligatorisk ordning der arbeidsgiver sparer til pensjon for sine ansatte. Privat sektor (OPT) – Obligatorisk tjenestepensjon. Offentlig sektor (OFTP) – Offentlig tjenestepensjon.

 

Tjueelleve/2011-tillegg = Et tillegg til medlemmer født mellom 1963-1967 som har pensjonsopptjening før 2011. Tillegget utbetales livsvarig sammen med alderspensjon opptjent før 2020 (oppsatt bruttopensjon).

 

Toleransebeløp = Det er anledning til å ha kr 15 000 per år ved siden av folketrygdberegnet AFP uten at pensjonen skal reduseres

 

U

Uføregrad = Uføregrad fastsettes ut fra tapt inntekt

 

Uførepensjon = Pensjon som kan utbetales hvis medlemmet har fått nedsatt inntektsevne på grunn av sykdom eller skade. Utbetalingen kan komme fra folketrygden (uføretrygd), tjenestepensjonsordning og/eller uføreforsikring. Pensjonen kan innvilges midlertidig eller varig.

 

Uføretrygd = Varig uføreytelse i folketrygden

 

Utbetalingsgrad = Graden uførepensjonen utbetales med. Utbetalingsgrad og uføregrad er lik når pensjonen ikke er avkortet på grunn av inntekt. Etter inntektsavkorting vil utbetalingsgraden være lavere enn uføregraden.

 

Y

Ytelse = Utbetaling fra en forsikrings- eller pensjonsordning

 

Ytelsespensjon = Tjenestepensjonsordning der pensjonen skal utgjøre en bestemt prosent av sluttlønn

 

Å

Åttifem/85-årsregelen = Gir ansatte med særaldersgrense mulighet til å ta ut alderspensjon tre år før særaldersgrensen, dersom summen av medlemstid og alder blir 85. For eksempel: kan ta ut alderspensjon fra 62 år (særaldersgrense 65 år) og minst 23 års medlemstid i offentlig pensjonsordning (62+23 = 85).